Politica pixelilor morti

 

ISO 13406-2 (a fost modificat si completat de ISO 9241-3) este un standard international la care au aderat si la care se raporteaza marea majoritate a producatorilor de ecrane LCD/LED cand vine vorba de calitatea acestora.

Acest standard face referire la criterii precum: luminozitate, contrast, reflectie, uniformitatea culorii si a luminii, pixeli defecti, etc.

Ecranele LCD/LED sunt de diverse dimensiuni si rezolutii.

Rezolutia este definita de numarul de pixeli care alcatuiesc ecranul LCD. Pixel-ul este cea mai mica unitate care alcatuieste o imagine. Cu toate acestea, un pixel este compus, la randul sau din trei sub-pixeli colorati: rosu, verde si albastru, care impreuna afiseaza culoarea corecta pentru un pixel aflat intr-o anumita pozitie pe ecran. Blocarea tranzistorilor, la trecerea curentului prin ei, in diverse pozitii (inchis sau deschis), genereaza asa numitii pixeli morti sau subpixeli morti.

 

ISO 13406-2 (modificat si completat de ISO 9241-3) este orientativ pentru producatori si nu este obligatoriu.

 

Pentru explicarea clasificarilor facute de acest standard este nevoie sa se defineasca tipurile de pixeli morti ce pot apare:

Tipul 1 = pixel aprins (circuit inchis, de culoare alba)

Tipul 2 = pixel stins (circuit deschis, de culoare neagra)

Tipul 3 = pixel blocat (unul sau mai multi subpixeli morti – sunt de culoare rosu, verde sau albastru)

 

Tabelul de mai jos explica numarul maxim de pixeli defecti (in functie de tipul acestora) ce sunt permisi sa apara la un milion de pixeli, definind astfel si clasele ecranelor :

                 

 

Clasa

TIP 1

TIP 2

TIP 3

0

0

0

0

I

1

1

2

II

2

2

5

III

5

15

50

 

In general, ecranul LCD/LED este cea mai scumpa componenta a unui televizor. Fiecare producator de televizoare are propria sa politica in ceea ce priveste numarul de pixeli morti care garanteaza returnarea sau inlocuirea televizorului/ecranului.

 

Daca incepând cu 2007, majoritatea producatorilor declarau ca produsele lor apartin Clasei II conform ISO 13406-2, prin modificarea acestuia, incepand cu 2010, producatorii premium in special, declara ca produsele lor apartin Clasei 1, chiar daca produsele au in interior panelul Clasa 0. Pastreaza acest avantaj pentru produsele lor din gama de top, ca un atu de marketing sau rezerva de prudenta.

 

Disfunctionalitatile pixelilor la fabricare sau dupa fabricare nu poate fi remediata, aceasta putand aparea in orice moment a duratei de functionare a televizorului, atat timp cat se incadreaza in limitele stabilite de standardele mentionate nu pot fi considerate defecte ale produsului sau lipsa de conformitate.